Koken en verwarmen
Koken en verwarmen
Onze Rijksoverheid wil in 2050 dat Nederland kookt en verwarmt zonder gas. Dit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit helpt klimaatverandering tegen te gaan. Koken kan dan bijvoorbeeld elektrisch. Ook voor het verwarmen van onze huizen zijn er andere installaties mogelijk.
Elektrisch koken
Veel mensen in Putten koken al elektrisch, of zijn van plan om over te stappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Hiermee verandert er wel wat in uw keuken. Voor veel elektrische kookplaten is een zwaardere aansluiting nodig in de meterkast. Ook is er een andere pannenset nodig wanneer u overstapt van gas op elektrisch.
Wilt u meer informatie over elektrisch koken? Kijk dan op de website van milieu centraal.
Benieuwd of u een zwaardere aansluiting nodig heeft? Vraag dit dan na bij een installateur. Of kijk op de website van Liander.
De verwarming van morgen
Kent u die verhalen van vroeger, van mensen die op een koude winteravond bij elkaar kropen in de huiskamer om warm bij het knapperend haardvuur te zitten? Of misschien herinnert u zich nog dat uzelf voor de open haard of potkachel keek naar het spel van de vlammen. Warme herinneringen kunnen dat zijn. Misschien verlangt u hier wel naar terug.
Was het vroeger dan beter? Nee, maar op sommige punten dachten mensen, misschien wel noodgedwongen, wel wat beter na. Neem nu het oude potkacheltje, dat zorgde voor warmte in huis, maar er stond waarschijnlijk ook een pan bovenop waarin werd gekookt. Iedereen was in dezelfde ruimte, omdat die ruimte verwarmd werd.
Warmte niet verloren laten gaan maar hergebruiken is één van de principes van een warmteterugwinsysteem, een WTW. Tegenwoordig wordt een WTW vaak in de ventilatie van een huis ingebouwd.
Alleen daar verwarmen, waar je ook echt bent, zien we terug bij infrarood panelen of slimme energiesystemen die alleen de ruimtes verwarmen waar iemand is. Een groot gedeelte van de verwarming van morgen, is misschien nu al beschikbaar.
De toekomst van warmte in Putten
Ook in Putten hebben we te maken met de opgave vanuit het rijk om onze huizen op een andere manier te verwarmen. Nu worden de meeste huizen nog verwarmd met kachels of gasgestookte HR-ketels.
Omdat dit iets is wat inwoners van Putten raakt, gaan we samen op zoek naar de verschillende mogelijkheden. De eerste wijken waarbij we dit onderzoeken, zijn de wijken Bijsteren en Husselerveld. Wilt u hier meer over lezen, lees dan verder op: project warmtetransitie wijk Bijsteren-Husselerveld.
Andere warmtesystemen dan gas:
Voor verdere informatie verwijzen wij u door naar de website van Milieu Centraal.