Bijsteren en Husselerveld: drie onderzoeken naar overgang nieuwe warmtebronnen

Het college van burgemeester en wethouders van Putten heeft besloten drie onderzoeken uit te voeren in de wijken Bijsteren en Husselerveld. Deze onderzoeken moeten inzicht geven in de (on)mogelijkheden naar nieuwe warmtebronnen. Vragen en opmerkingen vanuit bewoners en belanghebbenden worden hierin meegenomen. Betrokkenen krijgen de kans om van zich te laten horen

Gemeente Putten is in de wijken Bijsteren en Husselerveld met de warmtetransitie gestart. Oftewel, de verkenning naar andere warmtebronnen dan gas. Dit is nodig om de CO2- uitstoot, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord, te verminderen. Een vermindering van de uitstoot levert een positieve bijdrage aan het klimaat. Het besluit over de warmtetransitie in Putten is in 2021 door de gemeenteraad genomen.

Tussenstap

Voor de nieuw te bouwen wijk Halvinkhuizen is al onderzoek gedaan naar een andere bron voor warmte dan gas. Met de kennis en inspiratie uit dit onderzoek, voortschrijdend inzicht en na gespreksbijeenkomsten met bewoners is besloten om voor Bijsteren en Husselerveld eerst een tussenstap in te lassen. Deze tussenstap komt in de vorm van de genoemde drie onderzoeken. Want is de transitie technisch én financieel wel haalbaar? Maar ook: hoe kunnen we dit alles samen met de bewoners van en organisaties in de wijken oppakken?

Drie onderzoeken

Technisch onderzoek naar de mogelijkheden is nodig, want niet alles kan. Aan welke warmtesystemen kunnen we wel denken? En wat is haalbaar nu we te maken hebben met netcongestie?

Wat gaat de overgang naar andere, nieuwe warmtebronnen eigenlijk kosten? Met daarbij ook de vraag: wie gaat dit betalen? Hiervoor is financieel onderzoek nodig.

Hoe gaan we deze transitie met elkaar, dus met gemeente, bewoners van de wijken en andere partijen oppakken? Wat betekent dit voor het proces van communicatie en participatie? Ook dit wordt onderzocht.

Wethouder Duurzaamheid Bertus Cornelissen: “Al deze onderzoeken vallen met elkaar samen. Een voorbeeld: gas wordt duurder, elektriciteit goedkoper, maar vervolgens weer schaars. Los van technische en financiële mogelijkheden ben ik ook benieuwd naar de samenwerking met betrokkenen in de wijken. Waar de één een voorstander is van all-electric is een ander nog niet overtuigd van nut en noodzaak.”

Proces tot nu toe

In januari 2025 zijn enkele gespreksbijeenkomsten gehouden. Alle bewoners van de wijken Bijsteren en Husselerveld zijn hiervoor uitgenodigd. Tijdens deze avonden werd besproken op welke manier de bewoners wensen samen te werken met de gemeente. De uitkomst hiervan: bewoners willen allereerst goed op de hoogte worden gehouden van onderzoeken en het laatste nieuws. Dit kan via de projectpagina: www.putten.nl/warmtetransitie en via de nieuwsbrief die gaat komen.

Daarnaast willen bewoners kennis vergaren of kennis delen over dit onderwerp en meepraten via een klankbordgroep. Putten mooi en leefbaar houden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De aanwezige bewoners gaven aan graag in een vroeg stadium betrokken te worden bij de beslissingen. De samenstelling van de klankbordgroep wordt op een later moment samengesteld.